Χρήσιμες πληροφορίες

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΥΡΜΠΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ

Σήμα κινδύνου για επικείμενη βλάβη σε μια κούρμπα ή μια πολλαπλή θα είναι η βαθμιαία αύξηση στη θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα. Επίσης δυσκολία στην επανεκκίνηση και όχι σταθερό ρελαντί μετά από ένα σύντομο σβήσιμο.
Οι πολλαπλές και οι κούρμπες δίνουν συνήθως κάποια προειδοποίηση πριν να γίνουν η αιτία κάποιας σοβαρής ζημιάς στη μηχανή.

 

Έχουμε τρεις αιτίες για ζημιά:

 

  • Η πιο συνηθισμένη είναι ότι η πολλαπλή και η κούρμπα θα σκουριάσουν και θα αρχίσει η απολέπηση μέχρι να βουλώσουν οι τρύπες ψύξης. Αυτό φυσικά παίρνει χρόνο και μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάτι τρέχει από τις θερμοκρασίες λειτουργίας πάνω από το κανονικό, όταν ζορίσουμε τη μηχανή. Η αριστερή κούρμπα συνήθως είναι αυτή που θα χαλάσει πρώτη γιατί αναπτύσσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Μερικοί μηχανικοί βάζουν τις πολλαπλές και τις κούρμπες σε οξύ για να αφαιρέσουν την σκουριά. Αυτή η τακτική δεν συνίσταται μιας και αφαιρώντας τη σκουριά μέσα από τις τρύπες ψύξης ποτέ δεν ξέρουμε πόσο υλικό έχει μείνει και αν αυτό δεν θα τρυπήσει ακόμα και στις πρώτες ώρες επαναλειτουργίας του κινητήρα.

 

  • Η δεύτερη αιτία για ζημιά είναι να υπάρξει διαρροή του νερού της ψύξης προς την εξαγωγή. Ανάλογα πάντα με το μέγεθος του ραγίσματος ή της τρύπας το νερό μπορεί να μπει στους κυλίνδρους και να καταλήξει στο μπλοκ μετά το σβήσιμο. Αν η μηχανή λειτουργεί, η «?υπό» πίεση από την εξαγωγή θα ρουφήξει το νερό της ψύξης από το άνοιγμα με αποτέλεσμα να ανέβουν οι θερμοκρασίες.

 

  • Τελευταία αιτία για ζημιά είναι αυτή της διαρροής μιας κούρμπας. Η διαρροή αυτή μερικές μόνο φορές θα δημιουργήσει πρόβλημα υπερθέρμανσης, αλλά πάντα θα επιτρέπει νερό για να μπει στους κυλίνδρους όταν σβήσουμε τη μηχανή. Λόγω της γωνίας με την οποία κάθονται τα σκάφη, συνήθως τη ζημιά την παθαίνουν οι πίσω κύλινδροι. Μια μικρή «?άρση» θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δυσκολία στην εκκίνηση και ασταθές ρελαντί μέχρι να ξεμπουκώσουν από το νερό οι κύλινδροι και να αρχίσει κανονικά η ανάφλεξη. Μια μεγάλη διαρροή μπορεί να προξενήσει ένα υδραυλικό λοκάρισμα με συνέπεια μια σοβαρή ζημιά στη μπιέλα ή και στο στρόφαλο.